עמותות הן חלק ממגזר חשוב וחדש יחסית שמהווה כיום כוח פוליטי עולמי. אף על פי שמרכיביו של מגזר זה משתנים ממדינה למדינה, ההשפעה שלהם הופכת לחשובה יותר ויותר ברחבי העולם. למגזר השלישי יש תפקיד קריטי ביצירת ערכים באמצעות עבודה, שירותים שהוא מעניק או על ידי הפעלת תכניות תרבות ותנועות חברתיות.
למעשה המגזר השלישי כולל סוגים שונים של עמותות דוגמת ארגוני סעד ורווחה, ארגוני חדשנות, ארגוני שירות ציבורי, ארגוני פיתוח כלכלי, ארגוני קבוצות תמיכה ועוד. לעתים עמותה מגיעה למצב שבו אין ברירה אלא לפרק אותה. מצבים אלה עשויים לכלול מספר תרחישים שבגינם העמותה עצמה הגישה בקשה לפירוק מרצון, או כאשר בקשה לפירוק העמותה הוגשה לבית המשפט על ידי אחד מהגורמים הבאים – רשם העמותות, היועץ המשפטי לממשלה או נושים.
פירוק מרצון
עמותה יכולה להגיש בקשה לפירוק מרצון, מבלי לערב בפעולה זו את הפיקוח של בית המשפט או של כונס הנכסים הרשמי. איך מתבצע הליך הפירוק מרצון? ראשית חברי העמותה ממנים מפרק לעמותה וזה פועל תחת פיקוחם של חברי העמותה וועדת הביקורת של העמותה או הגוף המבקר את העמותה.
הליך הפירוק מתבצע הן לפי תקנון העמותה המתייחס לדרך פירוק העמותה והן לפי המסלול שקובע חוק העמותות, התש״ם – 1980, פרק ז׳ סימן א׳. משהחל הליך פירוק העמותה, זו תפסיק את כל פעולותיה ותתמקד רק בפעולות הנדרשות לביצוע הפירוק מרצון כאשר המפרק הוא היחיד שבסמכותו לפעול בשם העמותה.
קיימים שני תרחישים מרכזיים המאפשרים לעמותה להגיש בקשה לפירוק מרצון:
- העמותה לא הייתה בעלת נכסים ולא קיימה פעילות כספית.
- העמותה בעלת נכסים וקיימה פעילות כספית אבל אין לה חובות ואם יש היא יכולה לפרוע אותם בתוך 12 חודשים מתחילת הליך הפירוק.
>> זקוקים לסיוע משפטי בהליך של פירוק עמותה? לחצו כאן.
פירוק לפי צו בית משפט
הגשת בקשה לפירוק עמותה אשר מערבת את בית המשפט יכולה להתבצע, כאמור, על ידי 3 גורמים:
- רשם העמותות
- היועץ המשפטי לממשלה
- הנושים של העמותה
הליך זה מתחיל בהגשת בקשה לפירוק העמותה לבית המשפט המחוזי שבתחום שיפוטו רשומה העמותה, על ידי אחד הגורמים שצוינו לעיל. קיימות כמה סיבות בגינן אפשר להגיש בקשה לבית המשפט לפירוק העמותה:
- העמותה נוקטת בפעולות שנוגדות את החוק או את המטרות והתקנון שלה.
- פעולות העמותה או מטרותיה משרתות מעשים ורעיונות השוללים את קיום מדינת ישראל או את המשטר הדמוקרטי שלה.
- העמותה נקלעה לחובות שאינה יכולה לפרוע.
- בית המשפט הגיע להחלטה שמן היושר והצדק לפרק את העמותה.
- חוקר, שמונה לחקור את העמותה, ממליץ על פירוקה.
- האסיפה הכללית של העמותה קיבלה החלטה להפקיד את פירוק העמותה בידיו של בית המשפט – כל חברי העמותה קיבלו 21 יום מראש, הודעה על נושא פירוק העמותה שיעלה לדיון באסיפה הכללית או ההחלטה התקבלה ברוב של 2/3 מהמצביעים.