מאמר זה יציג בפניכם את כל מה שצריך לדעת על רישום משכון – אילו מסמכים צריך להגיש ולמי, מה המגבלות המופעלות על רכבים ונכסים ממושכנים, מה ההבדל בין משכון לשעבוד ועוד.
מי שעדיין לא מכיר, רשם המשכונות הוא גוף הפועל תחת משרד המשפטים. התפקיד של רשם המשכונות הוא לטפל בכל תהליך של רישום משכון עבור צד שלישי.
הרישום מתייחס לנכסים שונים, לרבות רכבים, וכל מי שרוצה לבדוק האם יש משכון על רכב או נכס מקרקעין, לדוגמא לפני רכישה, יכול לעשות זאת על ידי בירור קל, פשוט ומהיר דרך רשם המשכונות.
מהו רישום משכון?
משכון הוא פעולה אשר עומדת לזכותו של נושה וזאת על מנת להבטיח שהחייב לו ייפרע את סכום החוב כפי שנקבע בפסק דין. רישום משכון למעשה נותן לנושה את הזכות למשכן את הנכס אם החוב אינו מסולק כמובטח.
כאמור, רישום משכון מתבצע לפי זכויות חוזיות על נכסים שונים, והוא יכול להתבצע גם על חברות. משמעותו של הרישום היא הגבלת השימוש בדבר הממושכן. במילים פשוטות יותר, בעל רכב אינו יכול להשתמש בו במידה והרכב ממושכן, וחברה אינה יכולה להמשיך לפעול כהרגלה אם היא רשומה ברשם המשכונות.
ההבדל בין משכון לבין שעבוד
חשוב לעשות את ההבחנה בין משכון לבין שעבוד. תחת שעבוד, הנכס כפוף לזכויות של אדם מסוים, שאינו בהכרח הבעלים. למשל, כאשר לוקחים מימון לרכב, הרכב משועבד לגוף המממן אף על פי שעל רישיון הרכב מופיע שמו של מי שמחזיק ברכב.
באשר למשכון, מדובר ברישום שמהווה ערבון לקיום התחייבות כספית.
איך רושמים משכון?
הרישום עבור משכון כולל הגשת טפסים שונים לרשם המשכונות. ראשית, יש למלא את טופס הבקשה. צריך למלא טופס שבו מופיעים פרטי הנושה, כולל מספר מלא של תעודת הזהות, מקום מגורים, אזרחות וכדומה. כמו כן, צריכים להופיע הפרטים של החייב. הן החייב והן הנושה צריכים להיות חתומים על הטפסים.
פרט חשוב שיש לציין בטפסים המוגשים הוא התקופה שבה המשכון נדרש, במהלכה החייב צריך לשלם את החוב שלו לידי הנושה.
תהליך רישום משכון כרוך באגרה, ואת זו צריך לשלם טרם הגשת המסמכים ולצרף את הקבלה לבקשה. הסכום של האגרה משתנה בהתאם לתקופת המשכון. כאשר תקופת המשכון מסתיימת, מסירים את המשכון באופן אוטומטי. בעת הצורך, ניתן להגיש בקשה חוזרת לחידוש הרישום, אך זו כרוכה בתשלום אגרה נוסף, ובעצם מדובר בתהליך חדש.
כאשר באים לבדוק משכון על רכב או חברה, ניתן לעיין בדו"ח של רשם המשכונות, ובו אפשר למצוא את כל הפרטים על החייבים והנושים וכמובן על הנכס הממושכן. כמו כן, ניתן לצפות ולעיין במאגרים ישנים יותר הכוללים גם רישומים עבור משכונים שכבר הוסרו.