בדיקת ליקויי בנייה מתבצעת על ידי חברות מקצועיות ובגיבוי של ניסיון, מכשור מתקדם וידע תאורטי. עם זאת, יש הרבה דרכים לחשוף ליקויי בנייה וגם המון סוגים של בעיות שבהן אפשר להתמקד. לכן, הדרך הכי טובה להפיק את היתרון של הבדיקה הוא להכיר את הנושאים הרלוונטיים ולהתייחס אליהם בצורה ישירה. לאחר מכן, ניתן גם להשתמש בדוח הממצאים של הבדיקה כדי לבדוק מהן אפשרויות הטיפול והתיקון הטובות ביותר.
הנה למשל כמה דברים שאותם חשוב מאוד לבדוק כדי לחשוף ליקויי בנייה נפוצים יותר או פחות:
א. בעיות איטום – הכי חשוב לבדוק קודם כל את הליקויים הנפוצים, כמו אלו שגורמים להופעת רטיבות ונזילות. כאן מדובר למעשה על בעיות איטום, שנגרמות בגלל שימוש בחומרי איטום לא נכונים בגג ובמרפסת או בגלל שחיקה של הקירות במבנה.
ב. ליקויים בריצוף – עוד משהו שחשוב לבדוק הם ליקויים בריצוף. מלבד המשמעות האסתטית של ליקויים מן הסוג הזה, צריך לזכור שיש להם השפעה על התפקוד ועל הבטיחות. בטווח הארוך, הפתרון עשוי להיות החלפה של כל הריצוף או פילוס מחדש של המרצפות הקיימות.
ג. בעיות קונסטרוקטיביות – מבחינה בטיחותית, כדאי גם להתייחס לסדקים בטיח ובקירות ולנסות לבדוק מה המקור שלהם. אם המקור של הסדקים מעיד על בעיות קונסטרוקטיביות, זה מחייב טיפול מיידי ומקיף. במידה ולא מטפלים בבעיות כאלה, ההשלכות עלולות להיות הרות גורל ולפגוע ביציבות של כל המבנה.
ד. בדיקות התאמה לתקן הישראלי – התקן הישראלי והתקן הבינלאומי משמשים כסוג של מצפן עבור הקבלן והיזם. המשמעות היא שאם רוצים לבדוק האם הקבלן עשה עבודה טובה, מה שצריך לעשות זה לבחון את ההתאמה לתקן סביב החלונות ובפעולות של פילוס, איטום וכמובן תפקוד חומרים.
איפה עלולים להופיע הליקויים?
ליקויי בנייה עלולים להופיע בכל סוגי המבנים והדירות. זה אומר שמלבד דירות ישנות שבהן הליקויים מתרחשים בגלל בלאי טבעי, הם קיימים גם בדירות חדשות בגלל חוסר מקצועיות של הקבלן. בכל מקרה, ניתן לחשוף את הליקויים מוקדם אם יודעים במה להתמקד