לא רבים יודעים זאת, אבל לעיתים קבלנים מזניחים את הנושא של הסדרי הרישום של הנכס, מה שהלכה למעשה מוביל לכך שרוכשי הדירות מושפעים כלכלית-ממונית. במילים אחרות, כאשר הנכס לא רשום בטאבו, סטטוס זה בהחלט מוריד לו את הערך בשוק.
כאשר מדובר על רישום נכס בטאבו (של דירה חדשה ולא משומשת בהכרח), אנשי המקצוע הממונים על הרישום עצמו הם עורכי הדין אשר עובדים בצמוד לקבלנים. עם זאת, דירות רבות בישראל נשארות לעיתים במשך שנים ללא רישום בטאבו, ולו בעקבות חוסר ידיעתם וחוסר הבנתם של בעלי הנכס בנושא הזה. זאת, תוך גרימת נזקים כלכליים לבעלי הנכס. על מנת לרשום נכס בטאבו, יש להקפיד על ההיבטים הבאים לפניכם:
- הכנת תשריטים: זוהי לא טעות כתיב, תשריטים מהווים בעצם את תוכניות הבניין, כאשר אלו נדרשים להכנה מקדימה ע"י עורכי דין בתחום הנדל"ן.
- הגשת מסמכים: יש להגיש את אלו ללשכת רישום המקרקעין (הטאבו), כאשר הגשת המסמכים השונים תצריך בד"כ את המעורבות של עורכי הדין מטעמו של הקבלן.
כיצד להוציא לפועל רישום נכס בטאבו?
אם אתם שואלים כיצד לרשום נכס בטאבו, זה יצריך יותר מאשר למצוא מתווכים באזור המרכז או לאתר עורך דין נדל"ן. בפועל, התהליך יצריך ממכם את המעורבות הבירוקרטית של הקבלן, כאשר כאן בעצם "קבור הכלב". זאת, מכיוון שחלק מהקבלנים לא תמיד משתפים פעולה עם התהליך מסיבות שונות.
מכיוון שתהליכים אלו יכולים להתעכב עקב אי אלו סיבות שונות, חלקן בירוקרטיות ואחרות יותר טכניות-תכנוניות ברמת התשריטים, חשוב להסתייע בייעוץ משפטיט הולם. הכוונה היא לעורכי דין בתחום הנדל"ן, בעוד כי אלו אמורים להיות אמונים על כלל התהליך של רישום הנכס בטאבו. כמו כן, גם שמאי מקרקעין לעיתים לוקחים חלק בתהליך רישום הנכס.
תוך כמה זמן קבלן אמור לסיים רישום בטאבו?
תוהים תוך כמה זמן הקבלנים אמורים לסיים את רישום הנכס בטאבו? ובכן, יש לציין, אמנם קבלנים לא מחויבים בחוק לעמוד במגבלת זמן מסוימת לרישום הנכס, אבל בית המשפט כבר פסק בעבר על קבלנים את החובה לפצות את לקוחותיהם בעקבות נזק ממוני שנגרם לנכס.
במילים פשוטות, הקבלן לא מחויב למסור לכם צפי עבור סיום רישום הנכס בטאבו. אבל מצד שני, הוא גם לא יכול להתעכב מעבר לרמת הסביר. ישנם פסקי דין אשר עוסקים בדיוק בנושא הזה, כאשר אחד מהידועים ביותר הינו פסק הדין הניתן על ידי כבוד השופטת רחל קרלינסקי.
כמה קבלן ישלם בגין אי רישום נכס בטאבו?
לפי פסק דין תקדימי (ת"א3345/09), כבוד השופטת, רחל קרלינסקי, פסקה כי קבלנים ישלמו 180,000 ₪ לרוכשי דירות. סכום זה מהווה 10% מהערך של הנכסים בפסק הדין הנ"ל, וזאת בעקבות עיכוב של 23 שנים בתהליך רישום הנכס.
אגב, בפסק הדין הנ"ל, שמאי מקרקעין קבע כי הנזק שנגרם ללקוחות עומד על 20% מערך הדירה, אך שיקולים נוספים הפחיתו את גובה השיפוי הניתן ללקוחות לבסוף. בסופו של דבר, קבלנים עשויים לשלם שיפויים או פיצויים על סך סכומים משתנים, ככה שכל מקרה לגופו.