בעת שבני זוג נמצאים בהליך גירושין, הרי שגם נכס המקרקעין שמצוי בבעלותם עומד על הפרק, ועליהם לפרק את השותפות בו באמצעות הליך משפטי.
ועם זאת, בשונה מיתר תביעות הרכוש והתביעות הנגזרות מהליך הגירושין, הרי שביתם של בני הזוג, המקום שמהווה כקורת גג עבור הבעל ועבור האישה, נתפשים באור שונה על-ידי הערכאה המשפטית, ועל-כן חשוב להתוות לפירוק השותפות הסכם נהיר ומפורט בין הצדדים, הסכם אשר יובא לאישורו של בית המשפט.
כיצד מתבצע סיום השותפות על הדירה?
בכללותו, פירוק שיתוף במקרקעין בדירה של בני זוג מתבצע בפועל בכך שבן או בת הזוג מוכרים את הזכויות על דירת המגורים אל הצד השני. ההחלטה באשר למי ימכור את הדירה לאיזה צד, גם היא לעתים קרובות מצריכה דיונים הנערכים בין הצדדים ובגישורם של עורכי הדין המייצגים מי מבין הצדדים.
מתוקף סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני (בהתאם לאילו מבין הערכאות המשפטיות אליהן יפנו בני הזוג) להורות על פירוק השיתוף ולאשרר את ההסכם שנחתם בין הצדדים. לצד זאת, חשוב גם לדעת כי בסמכותה של הערכאה המשפטית להחליט להורות על עיכובו של פירוק השותפות בנכס.
מדוע שבית המשפט יעכב את פירוק השותפות?
הסיבות לעיכוב הפירוק יכולות לנבוע ממגוון רחב של גורמים שונים, ובראשם עיקרון טובת הילד.
בית המשפט יכול להורות על עיכוב פירוק השותפות אם יתרשם כי בני הזוג לא החליטו על הסדרי מגורים חלופיים המיטיבים עם ילדיהם; כל שכן כאשר מדובר בילדים קטינים.
כמו-כן, אם הערכאה המשפטית תתרשם כי פירוק השיתוף בדירה, יש בו כדי להעניק למי מבין הצדדים יתרון מסוים על פני האחר, דבר אשר ישפיע על הליכים ודיונים משפטיים נוספים הנערכים במקביל, הרי שייתכן מאוד וייטה להורות על עיכוב הפירוק בשותפות.
לצד כל אלו, יש לציין כי זוהי זכותם המלאה של מי מבני הזוג לעתור לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני ולבקש לעכב את פירוק השותפות מטעמים שונים.
האם פירוק השותפות מהווה אירוע מס?
חשוב לציין כי בני זוג המוכרים את הזכויות אל הצד השני בדירת מגורים, אינם יוצרים אירוע מס המצריך את תשלומיהם של מיסי מקרקעין שונים.
ועם זאת, במידה ובני הזוג יחליטו למכור את הדירה לאדם אחר, ובכך למעשה אף אחד מן הצדדים לא ימשיך להחזיק בזכויות על הדירה, הרי שהדבר יכול להוות כאירוע מס.
מתפקידו של עורך דין לענייני גירושין ומשפחה המלווה את בני הזוג או עורכי הדין המלווים מי מבין הצדדים, לבחון את הנושא ולהציף זאת אל מול בני הזוג. זאת כדי שהדבר יצטרף לסל השיקולים באשר למהלכים בהם יבחרו למען פירוק השיתוף בנכס המקרקעין שבבעלותם.