בסך הכל רציתם לשפץ את הבניין המשותף בו אתם גרים, לשדרג מעט את איכות החיים בבניין ופתאום אתם מוצאים את עצמכם בחילוקי דעות עם השכנים ולא פחות מכך עם הרשויות. המשימה הבאה שאתם צריכים לבצע היא הוצאת נסח טאבו לצורך שיפוץ בניין משותף, ונשאלת השאלה למה צריך בכלל את נסח הטאבו, מה זה נסח טאבו ואיך זה קשור לפרויקט שיפוץ בניין? אם אתם רוצים לדעת את התשובות, המשיכו לקרוא.
מה זה נסח טאבו?
נסח טאבו הוא מסמך משפטי שמתאר את כל פרטי הבעלות על קרקע. הקרקעות בישראל מחולקות לקרקעות בבעלות המדינה וקרקעות בבעלות פרטית. בקטגוריית הקרקעות הפרטיות, לא קיים מטר אחד של קרקע שלא קיים לגביו תיעוד ושהבעלות עליו אינה מתועדת בנסח טאבו. נסח הטאבו מפרט למעשה את המיקום המדויק של הקרקע, את גבולות הקרקע, את השטח שלה וכדומה ומשייכת אל הקרקע המוגדרת את הבעלים שלה. כך למשל, אם אתם מתגוררים בבניין משותף, הרי שנסח הטאבו שלכם יציג את הגוש והחלקה הכלליים שעליהם ממוקם הבניין כולו, ולאחר מכן יציין את תת החלקה שמשקף את החלק היחסי שלכם בבניין. הדירה מולכם תהיה עם נסח טאבו מאוד דומה אבל תת החלקה יהיה שונה וייחודי לה.
למה נדרשת הוצאת נסח טאבו לצורך שיפוץ בניין משותף?
בתהליכי שיפוץ בניין משותף זה לגמרי טבעי שמתעוררים חילוקי דעות בין דיירי הבניין ולכן מומלץ לבחור בחברה מלווה כמו הכפתור האדום המתמחה בליווי בניינים המעוניינים לבצע שיפוץ . חילוקי דעות כאלה יכולים להתעורר למשל סביב זהות הבעלים על תא שטח כלשהו שנמצא לכאורה במרחב המשותף, אך ייתכן ומשויך לאחד מדיירי הבניין על פי חוק. במקרה כזה, אין לבצע כל שינוי באותו תא שטח ללא אישור של הבעלים החוקיים שלו. בכדי להוכיח את הבעלות על כל תא שטח יש לבחון את נסח הטאבו. הוצאת נסח טאבו לצורך שיפוץ בניין משותף הוא תהליך פשוט למדי, במיוחד למי שמכיר את התהליך. ככלל, היום ניתן להוציא את הנסח דרך אתר האינטרנט של רשם המקרקעין ולקבל אותו במשלוח בדואר עד הבית. הוצאת הנסח כרוכה בתשלום אגרה סמלית של כמה עשרות שקלים, אך מרגע שהזמנתם את הנסח תוכלו לקבל אותו לתיבת הדואר בתוך ימים ספורים.
אחרי שאמרנו את זה, לאחר הוצאת נסח טאבו לצורך שיפוץ בניין משותף, כדאי מאוד להזמין איש מקצוע שיסייע לכם לבחון את הדברים האמורים בנסח. לעיתים הדברים מצוינים בצורה ברורה ופשוטה ולעיתים נדרשת ראייה יותר משפטית מקצועית על מנת להבין בדיוק כיצד מחולקת הבעלות בקרקע בין הדיירים השונים, ומה המשמעות של כל סוג בעלות. לא כל סוג של בעלות מאפשרת לבעלים למנוע תהליכי שיפוץ משותפים למשל, ולא כל סוג של בעלות שהיא אינה משותפת, היא בהכרח בעלות פרטית.