ההליך המדורג במשרד הפנים נוגע לאזרחים או לתושבים ישראלים שבני זוגם הם אזרחים זרים אשר מבקשים לקבל אזרחות ישראלית. המונח ׳הליך מדורג׳ נובע מהדרוג המאפיין את קבלת האזרחות, כפי שתראו להלן, שמטרתה לבחון אם הקשר בין שני בני הזוג הוא אכן אמיתי וכן או שמא מדובר בהתחזות.
אזרח זר שלא זכאי להתאזרח מכוח חוק השבות, והוא בן זוגו של ישראלי/ת, בין אם השניים נשואים או לא, יכול להיות מועמד מתאים עבור קבלת אזרחות ישראלית בהליך המדורג – כאשר מטרתו של ההליך היא למנוע מצב של נישואין בין אזרח זר לישראלי, כאשר הכוונה הבלעדית של נישואין אלה היא לסייע לאזרח הזר לקבל אזרחות ישראלית באמצעות טענות כוזבות. כלומר, ההליך רלוונטי לאותם אזרחים ותושבים ישראלים אשר נישאו, בארץ או בחו״ל, לאזרחים זרים שהכירו בארץ או בחו״ל.
מהם התנאים הנדרשים לביצוע ההליך?
ההליך המדורג מתבצע לאחר שמנהל האוכלוסין בוחן וקובע שהקשר בין בני הזוג עומד במספר תנאים:
- לא מדובר בקשר זוגי פיקטיבי, כמו נישואין שמטרתם להשיג לבן הזוג הזר אזרחות ישראלית ולאפשר לו להשתקע בארץ.
- בני הזוג, הישראלי והאזרח הזר, מתכננים להשתקע בארץ.
- בני הזוג לא מסרו למנהל האוכלוסין פרטים שקריים או לא מספקים וגם לא ניסו להסתיר עובדות רלוונטיות חשובות.
- בן הזוג הזר לא מהווה סכנה לבריאות או לביטחון הציבור וגם לא לביטחון המדינה.
השלבים הכלולים בהליך המוביל לקבלת אזרחות:
- אשרת ב/2 – בן הזוג שלא נמצא בארץ ייכנס לישראל באמצעות אשרת מבקר ב/2. הליך זה מתחיל בפנייה של בן הזוג הישראלי ללשכת מינהל האוכלוסין והגשת בקשה לאשרת מבקר לבן זוגו הזר. אשרה זו תינתן לבן הזוג הזר בקונסוליה הישראלית בחו״ל וברוב המקרים תקופת השהייה מוגדרת לחודשיים.
- אשרת עבודה ב/1 – לאחר שהות של חודשיים בארץ, יוכל בן הזוג הזר לקבל אשרת עבודה ב/1, בכפוף לשיקול דעתו של משרד הפנים. אשרה זו תאפשר לבן הזוג הזר לעבוד אצל כל מעסיק ובאופן חוקי.
- אם בני הזוג נשואים, אשרה זו מוגבלת לשהות של כשישה עד עשרה חודשים בארץ.
- אם בני הזוג אינם נשואים, השהות בארץ מוגבלת לשנה. אשרה זו ניתן להאריך מדי שנה ועד ל-3 שנים.
- אשרה א/5 – מאשרת לבן הזוג הזר רישיון לישיבת ארעי, והיא תקפה למשך שנה. ניתן להאריך אשרה זו מדי שנה, במשך 4 שנים.
- שהות במעמד קבע – כמעט 4.5 שנים ממועד תחילת ההליך המדורג, יוכל בן הזוג הזר להגיש בקשה ולקבל אחת מהשתיים: תושבות קבע או אזרחות.