לעולם אי אפשר לדעת מה החיים יביאו איתם. רגע אחד האנשים שאנו אוהבים בריאים ומאושרים, ולפתע, בצער רב, הם נפטרים. אז הם השאירו אחריהם ירושה עבורנו, אז מה עושים הלאה?
כאשר אדם שאנו אוהבים נפטר, נגרם צער וכאב גדול. אך עם כל הצער שבדבר, הנפטר הותיר לנו חלק מסוים מהירושה שלו, או אולי אפילו את כולה. מה עושים עם זה ואיך מונעים סכסוכים על הירושה? ניתן להגיש בקשה עבור צו ירושה דרך לשכת הרשם לענייני ירושה.
כתיבת מסמך ירושה היא פעולה שיש לה יתרון גדול. בעזרת המסמך הזה אפשר למנוע סכסוכים באשר לאופן שבו העזבון יחולק בין היורשים, כאשר הצוואה נכתבת לפי חוק ועל כן היא מחייבת. כדי שכל אחד יוכל לקבל את החלק שמובטח לו לפי מכתב הירושה שהשאיר אחריו המנוח, ניתן להגיש את הבקשה לקבלת המסך דרך רשם לענייני ירושה.
צו ירושה – איפה ואיך מוציאים
את לשכות הרשם לענייני ירושה אפשר למצוא בכמה ערים ברחבי הארץ, ביניהם נצרת עילית, חיפה, באר שבע ועוד. כל אחד לפי הצורך יכול להגיע לאחת הלשכות ולהגיש בקשה לידי הפקידים. אפשר להגיש את הבקשה עבור צו ירושה על ידי הגעה עצמאית או על ידי שליחת הבקשה אל הלשכות דרך הדואר. מומלץ לברר מראש לגבי מספר העותקים שצריך להגיש).
האם זה עולה כסף?
כמובן שהגשת הבקשה והנפקת צו ירושה הן פעולות שכרוכות בתשלום אגרה, אותה אפשר לשלם בעזרת הטפסים שמקבלים דרך הלשכות. כמו כן, יש לשלם את האגרה טרם מגישים את הבקשה, ורק לאחר מכן הבקשה תטופל על ידי הלשכה אליה היא נשלחה.
כאשר האגרה משולמת והבקשה הוגשה על פי הוראות הלשכה, עובדי הלשכה בודקים האם ישנה צוואה נוספת שהנפטר השאיר אחריו. פעולה זו הכרחית על מנת לוודא כי הגשת הבקשה קבילה וניתן לממש אותה. עובדי הלשכה צריכים לפרסם הודעה בנוגע לבקשה בכל אמצעי אפשרי בכדי לתת הזדמנות למי שרוצה להביע התנגדות למימוש של הצוואה. במידה וישנה התנגדות, ניתן להגיש אותה אל לשכת הרשם ולפתוח בהליך משפטי.
מימוש צו ירושה
תהליך המימוש של צו ירושה יכול להימשך עד חודשיים בערך, ולכל הפחות חודש, וכל עוד אין בעיה כלשהי, כדוגמת התנגדות מצד אחד היורשים או אדם אחר.
כאשר לשכת הרשם מוצאת צוואה של הנפטר שבה הוראה להוריש את הנכסים לא למי שהגיש את הבקשה, הבקשה לצו ירושה עוברת לידי בית המשפט לענייני משפחה, שם תתקבל הכרעה לאחר בחינת כל המסמכים הרלוונטיים שנאספו.
לסיכום
קבלת צו ירושה אינה תמיד תהליך פשוט. עם זאת, מדובר בפעולה חשובה שיש לבצע. כל עוד אין התנגדויות, התהליך מסתיים במהרה והירושה מתחלקת בהתאם לצוואה שהנפטר הותיר אחריו.