מלבד היותו עניין כלכלי רציני ובהיקף גדול, רכישה רכב כוללת סכנות שונות, אחת מהן תשלומי שיעבוד לגוף מממן שהבעלים הקודם לא טיפל בהם. היות וכך, בדיקת שיעבוד רכב לפני קנייה היא הכרחית.
רכב פרטי הוא עניין של נוחות בעיקר, אך הוא גם חוסך הרבה זמן. מדי שנה עולים על כבישי ישראל עשרות רכבים, שרבים מהם לא נקנו באופן עצמאי, אלא בעזרת מימון של גוף פיננסי כלשהו (לרוב מדובר בבנק). התקופה הכלכלית הקשה שאנו נמצאים בה לא מאפשרת לרובנו לרכוש רכב ללא עזרה פיננסית, ולכן מימון לרכישת רכב הפך להיות נפוץ ומבוקש מאוד. כיום, נראה שאחד מכל חמישה רכבים הוא משועבד.
בדיקת שיעבוד רכב לפני קנייה
כשאדם רוכש רכב בעזרת מימון מהבנק, הוא למעשה הופך את הבנק המלווה למשעבד של הרכב. במילים אחרות, הקונה הוא זה שאחראי על כל מה שקשור לתחזוקה של האוטו ותשלומים נלווים, כמו ביטוחים, אבל עד שלא יסיים את התשלומים בעבור המימון שנתן לו הבנק, הוא צריך לתת דין וחשבון לבנק בכל מקרה של תאונה וכדומה, וצריך לבצע תשלום חודשי כולל ריבית בעד המימון. אם אדם אחר קונה ממנו את הרכב מבלי לבצע בדיקת שיעבוד רכב לפני הקנייה, השיעבוד יוטל על אותו קונה.
אם כן, יש חשיבות רבה לביצוע בדיקת שיעבוד רכב לפני רכישה שלו, כיוון שבמידה והרכב משועבד, הרכישה לא מסתיימת בתשלום המועבר לידי הבעלים הנוכחי, ונלווית לו גם תשלומים לבנק המשעבד, שמבחינתו מי שרשום על הרישיון הוא מי שחייב לו את הכסף. המשך גביית הכספים מצד הבנק המשעבד היא על פי חוק, ומתפקידו של הרוכש לטפל בנושא במידה והוא נקלע למצב מסוג זה.
איך עושים את הבדיקה?
עכשיו, כשמובן עד כמה בדיקת שיעבוד רכב היא הכרחית לפני רכישה, הנה המידע שאתם צריכים כדי לעשות את הבדיקה בעצמכם ולחסוך לעצמכם עוגמת נפש גדולה.
את הבדיקה אודות שיעבוד רכב שרוצים לקנות אפשר לבצע דרך משרדי הרישוי ברחבי הארץ. בשל העובדה שדרך משרדי הרישוי ניתן לקבל מידע רק על שיעבודים שנרשמו דרכם באופן ישיר, מומלץ לבדוק את הנושא דרך רשמי המשכונות. במילים אחרות, המידע במשרדי הרישוי הוא חלקי בלבד; מידע מפורט ומדויק יותר יופיע אצל רשמי המשכונות.
אופציה אחרת, שכבר קיימת מספר שנים, היא לגשת אל אחד מסניפי דואר ישראל, ולבצע דרכם את הבדיקה. סניפי הדואר יכולים לספק מידע אודות שיעבודים ומשכונים גם לתקופה של עשרים שנה אחורה.
בדיקת שיעבוד רכב מצריכה הגשת בקשה הכוללת את מספר הרישוי של הרכב שרוצים לרכוש ומספר תעודת הזהות של מי שהרכב רשום על שמו (מי ששמו מופיע על רישיון הרכב; לא תמיד זה האדם שמוכר את הרכב).
הבדיקה כרוכה בתשלום, אך יכולה לחסוך מועקה ועוגמת נפש בהמשך!