על פי חוק בישראל, בבניין או שטח שיש בו יותר מדירת מגורים אחת קיים צורך לרשום את הדירה כבית משותף. רישום בית משותף קובע את הבעלות על הבית בטאבו ומסדיר למעשה כל מה שקשור לזכויות המקרקעין של בעלי הנכס.
ההליך הביורוקרטי הכרוך בכך הוא לרוב הליך מורכב ומסובך ולכן כדאי מאוד להיעזר בעו"ד מנוסה שיוכל לבצע עבורכם את העבודה, רישום בית משותף בטאבו על פי חוק, באופן היסודי והטוב ביותר. מדובר בחלק חשוב בשמירה על זכויות הקניין של הציבור האפשר לו לרשום את הדירה על שמו כחוק כדי להימנע מבעיות הנוגעות בזכויות המקרקעין למשל בעת הצורך או הרצון למכור את הדירה בעתיד או להעביר בעלות עליה. כמו כן במידה ובעלי הדירה ירצו משכנתא הבנקים ידרשו לראות אישורים לגבי זכות הקניין של הבית המשותף.
בעיות בקבלת מימון ובהתחדשות עירונית:
הבסיס לכל עסקת מקרקעין הוא רישום תקין של הבית המשותף. בפנקס הבתים המשותפים חייב להיות רישום עדכני של הבעלים החדש של הדירה ומחזיק זכויות הקניין עליה וזאת כדי להימנע ממצבים לא נעימים בהמשך. כך למשל אם אנו רוצים לבקש משכנתא מהבנק, נדרש בהצגת דוח שמאי שיעריך את הבית וכן במסמכים נוספים הקשורים לנכס ולזכויות הקניין עליו. במידה וישנה בעיה עם רישום הבית המשותף הרי שגם הבנק לא ייתן את המשכנתא או מימון אחר בסדר גודל המצריך בקשת מסמכים אלה.
דבר נוסף שזה יכול להפריע לו הוא במקרה של התחדשות עירונית. במידה והבניין ירצה להגיש בקשה לצו התחדשות עירונית ולקדם את חידוש הבניין הרי שבעלי הבתים יצטרכו להציג את אישור בעלותם על הנכס כדי לחתום על הצו ולאשר את הבנייה במקום.
טעויות ברישום עשויות לגרום לביצוע של ההליך כולו מחדש…
מכיוון שמדובר כאמור בהליך ביורוקרטי מסובך ומורכב ייתכנו גם לא מעט טעויות בדרך. כך למשל בבניין משותף הרשום על חברה בע"מ או על החברה הקבלנית – שיכולה לטעות ברישום הבית המשותף על רוכשי הדירות או בתוך החברה עצמה, מה שעשוי להוביל לכאב ראש לא קטן בהמשך לגבי זכויות הקניין על הדירה. בשל כך מומלץ להסתייע בשירותיו של עו"ד המתמחה בתחום שיוכל לבדוק עבורכם האם רישום הבית המשותף על ידי החברה נעשה בצורה תקינה והאם אין כל בעיה ברישום הדירה על שמכם.
דוגמה לבעיה נפוצה זו היא כאשר החברה הקבלנית שבנתה את הבניין לא ביצעה רישום בית משותף בצורה תקנית על בעלי הדירות אשר רכשו דירות בבניין. במקרה כזה כל בעל דירה בבניין הוא כביכול חלק מבעלי הנכס כולו ואין הגדרה ספציפית לגבי איזו דירה שייכת למי. במידה ובעלי אחת הדירות ירצה לקבל משכנתא מהבנק למשל לצורך רכישת דירה נוספת להשקעה ולמשכן את הדירה הנוכחית – הבנק לא יקבל את הבקשה בשל ענייני הרישום של הבית המשותף שתצטרכו לסדר קודם לכם באמצעות עורך דין.