רוצים להקים חברה? פתיחת חברה יכולה להיות תהליך מסובך ולא תמיד להסתיים בצורה המבוקשת. כדי לפשט את התהליך ולמנוע בעיות או עיכובים, הנה כל מה שצריך לדעת בנושא.
רשם חברות הוא הגוף שמטפל ברישום והקמה של חברות חדשות. הכלל החשוב ביותר באשר להקמה של חברה הוא שהחברה לא יכולה להתחיל בפעילות שלה בלעדי אישור של רשם החברות. היות ורשם החברות הוא גוף הפועל תחת משרד המשפטים, פתיחת חברה היא תהליך שאינו נפרד ממערכת המשפטים; חברה היא ישות משפטית שכשירה לפעולות משפטיות (מלבד כאשר יש צרכים פיזיים), והיא "נולדת" כאשר היא נרשמת אצל רשם החברות ומופיעה במאגר הנתונים שלו.
פתיחת חברה – לבוא מוכנים
פתיחת חברה יכולה להיות תהליך מאוד מורכב ואף מאיים עבור מי שרוצה להקים חברה ועושה זאת בפעם הראשונה בחייו. הבלבול יכול ליצור טעויות ועל כן להביא לעיכובים או בעיות בבקשה שמוגשת לרשם החברות, ולכן חשוב להיות מוכנים מבעוד מועד ובכך ניתן למנוע מצבים שכאלו.
יש כמה דברים שחשוב לדעת על פתיחת חברה ועל התהליך שכרוך בכך. לפני הכל, הקמת חברה יכולה להיות גם כזו של אדם אחד בלבד והוא יכול להיות הדירקטור ובעל המניות. החברה יכולה לקבל כל שם שבעל החברה מעוניין בו, כל עוד לא קיימת חברה בשם זהה שרשומה אצל רשם המשכונות. גם שמות שדומים או נשמעים כמו שמות מסחריים מוכרים יכולים להוות בעיה כיוון שהם מטעים את הציבור.
שנית, פתיחת חברה ורישום שלה ברשם החברות מצריכים הגשה של כמה מסמכים. חשוב למלא את המסמכים האלו במלוא תשומת לב ובאופן קפדני, תוך שמירה על פרטים מלאים ואמתיים. לא פעם קורה שרשם החברות מחזיר את הבקשות למגישים גם במקרים בהם פרט אחד "קטן" חסר. דבר זה כמובן מעכב את תהליך ההקמה של החברה.
המסמכים שצריך להגיש לרשם החברות הם אלו:
- בקשה לרישום: הטופס הבסיסי והחשוב ביותר הוא כמובן טופס בקשה לרישום החברה. בטופס הזה צריכים להופיע הפרטים של החברה. כמו כן, הבקשה צריכה לכלול תצהיר של מי שמקים את החברה – על הנכונות שלו לעשות זאת – וחתימה שלו. אם יש יותר ממייסד אחד לחברה, יש להוסיף מספר תצהירים חתומים בהתאם למספר המייסדים.
- הצהרת הדירקטורים: מלבד הצהרה על הנכונות להקים את החברה, צריך להצהיר על נכונות לכהן כדירקטורים בחברה ועל אי קיומה של מגבלות כלשהן לפי חוק.
- תקנון החברה: התקנון צריך לכלול מגוון נושאים שהחברה רוצה להסדיר. יש נושאים שחייבים להופיע בתקנון כמו מטרות החברה וחלוקת המניות, פרטים על הון החברה ועוד.
- אגרת רישום: ללא תשלום אגרת הרישום של החברה, לא ניתן לבחון את הבקשה.