הזמנת נסח טאבו היא חשובה ואף הכרחית, למשל כשרוצים לקבל משכנתא. את הנסח אפשר להזמין רק כשיש גוש חלקה של הנכס, ועל כן מציאת גוש חלקה היא פעולה בסיסית ונחוצה, ולמזלנו גם פשוטה.
גוש חלקה, מי אתה?
כל נכסי המקרקעין מחולקים ומקוטלגים באופן כזה שכל נכס מקבל גוש חלקה. אם מדובר בבניין דירות, הבניין הוא גוש חלקה וכל דירה היא תת-חלקה.
מה בין גוש חלקה לנסח טאבו?
נכסי מקרקעין שרשומים בטאבו כוללים נסח מפורט שכולל מידע על משכונים ושעבודים, הערות אזהרה, תשריט של הנכסים, מצב משפטי, היתרי בנייה וכדומה.
מכאן אפשר לראות שנסח טאבו הוא מסמך שיכול לעזור לנו להגיע להחלטה מושכלת האם לרכוש נכס מסוים או לא. הנסח יכול להציג בפנינו האם יש הערות אזהרה בגינן המכירה של הנכס לא יכולה להתבצע, או האם הבעלים הנוכחי או בעלים קודמים חרגו מהיתרי בנייה בנכס או לחילופין האם יש היתרי בנייה שעדיין לא נוצלו. בנוסף, אם מבקשים משכנתא מהבנק למטרת רכישת הנכס, הבנק ידרוש להמציא לו את הנסח כדי שיוכל לבחון אותו היטב.
מה הקשר לגוש חלקה? הדרך היחידה להשיג את הנסח היא לפי גוש חלקה, ותת-חלקה במקרים של דירות בבניין. על ידי מציאת גוש חלקה של הנכס אותו מעוניינים לרכוש, אפשר להזמין את נסח הטאבו של אותו נכס.
מציאת גוש חלקה – איך זה עובד?
אם המונח "גוש חלקה" נשמע מוזר ומורכב, וודאי שגם מציאת גוש חלקה נשמעת כמו עניין למקצוענים בלבד. אך האמת היא, שכל אחד יכול למצוא ולאתר גוש חלקה בעצמו, ובלי עזרה של מביני עניין בתחום.
כל מה שצריך כדי לאתר גוש חלקה הוא הכתובת של הנכס. באתרי אינטרנט שונים, גם של גופים רשמיים כמו רשות המיסים או דואר ישראל, אפשר להזין לתוך מערכת חינמית ופשוטה את הכתובת ובלחיצה על כפתור מקבלים את הפרטים הנחוצים.
פרטי גוש חלקה ותת-חלקה הם פרטים שנגישים לכלל הציבור וניתנים ללא כל עלות. הפעולה מתבצעת במהירות ובקלות בכל עת והפרטים ניתנים תוך שניות ספורות.
ניתן לשלוף גם נסחים ישנים מאוד, אפילו עשרים שנה אחורה, ולהשוות בין נסחים שונים ולראות האם יש סתירות ביניהם.
ומה קורה אחרי שמוצאים גוש חלקה?
מציאת גוש חלקה מובילה אותנו לשלב הבא- הזמנת נסח טאבו של נכס המקרקעין. במקרה הזה, הזמנת הנסח הקיים בלשכות רישום הסדר מקרקעין בלבד, חתום ומאושר, כרוכה בתשלום אגרה.
לפי הנסח הזה אפשר להתחיל לעשות בדיקות ביורוקרטיות מקיפות לגבי הנכס- הערות אזהרה, שעבוד, חריגות בנייה וכדומה.
לפי צורך, יש להגיש את הנסח (חתום ומאושר) לבנק לשם בקשת הלוואה.