כאשר אתם מתכננים רילוקיישן בחו״ל, זו יכולה להיות חוויה חדשה ומרגשת עבורכם ועבור בני המשפחה שלכם. בין אם הועברתם לעבודה במשרד החברה בחו״ל או שבחרתם לחיות בחו״ל, המעבר אינו פשוט.
התכנון הפיננסי במצב זה הוא מורכב, כולל ניואנסים שונים וכרוך בעלויות משמעותיות אם הוא מיושם בצורה לא נכונה. לכן, לפני שאתם מזמינים כרטיסי טיסה, מומלץ להיפגש עם יועץ מס בינלאומי מקצועי, שיעזור לכם להבין את כללי המס הקשורים למיסוי בינלאומי ולמיסים האישיים שלכם.
על כללי המס הבינלאומי
כללי מס בינלאומיים חלים על הכנסות שחברות מרוויחות מפעילויות וממכירות שלהן בחו״ל. אמנות המס בין מדינות כוללות, בין השאר:
- כללים הקובעים מי תהיה המדינה שתקבל את המיסים.
- כללים הנוגעים להימנעות מתשלום מס, שנועדו להגביל מצבים שבהם חברות מנסות למזער את נטל המס הגלובלי שלהן.
כאשר חברה מעצבת את שרשרת האספקה שלה ומשקיעה מעבר לגבול, היא בוחרת בדרך כלל בדרך הכלכלית ההגיונית ביותר עבורה. עם זאת, חשוב להתאים את אותה דרך כלכלית הגיונית, למה שיהיה הגיוני גם מנקודת המבט של המס.
עסקים רב-לאומיים פועלים ומעסיקים עובדים במדינות בכל רחבי העולם. כאשר חברה מרוויחה כספים במדינה אחרת, לעתים קרובות היא שולחת חלק מהרווחים הללו חזרה למדינה שלה, ומחלקת אותם בין בעלי המניות כדיבידנד. כל אחת מהפעילויות הללו עשויה להפעיל כלל מס בינלאומי אחד או יותר.
כללי מס בינלאומיים קובעים אילו מדינות ימסו את הרווחים של עסק רב-לאומי. באופן כללי, המטרה היא להבטיח שההכנסה של חברות תחויב במס פעם אחת בלבד ולא מספר פעמים על ידי מספר מדינות. כאשר יותר ממדינה אחת מטילה מס על אותם רווחים של חברה רב לאומית, התוצאה היא מיסוי כפול, מה שמהווה חסם להשקעות חוצות גבולות.
תשלומי מיסים של שכירים זרים בחו״ל
כשאתם עושים רילוקיישן ועוברים לעבוד בחברה בחו״ל, תקבלו שכר במטבע המקומי. המשמעות היא, למשל, שאם תעבדו באחת ממדינות האיחוד האירופי תקבלו שכר באירו. לכלל זה ישנם כמה חריגים, כמו:
- אם ההעסקה היא לתקופה קצרה.
- אם החוזה מאפשר לכם לקבל שכר בשקלים.
עם זאת, את המיסים למדינת ישראל תשלמו בשקלים, כי רשויות המס לא מקבלות תשלומים במטבע זר. המשמעות היא ששיעור המס שיהיה עליכם לשלם בישראל יחושב לפי המרת השכר לשקלים (ועמלות ההמרה הנלוות), לפי השער העדכני.
תשלומי המס כשאתם חיים ועובדים בחו״ל
בדרך כלל, כשאתם עובדים בחו״ל תהיו מחויבים בתשלום מס למדינה בה אתם עובדים. אם זה המצב במקרה שלכם, תוכלו לנכות את המס ששילמתם בחו״ל ואת המיסים שתשלמו בישראל לחשב רק מיתרת הסכום.
באשר לתשלומי ביטוח לאומי וביטוח בריאות – אלה מחושבים עבורכם באופן פרטי, כפי שהיו מחושבים בארץ, והם מועברים לרשויות בשקלים בלבד. לפיכך, כשאתם ברילוקיישן בחו״ל לא תאבדו את הזכויות הסוציאליות שמקנה לכם החוק (כולל ביטוח לנפגעי עבודה או קצבאות ילדים).
המאמר נכתב בשיתוף משרד רואה חשבון RSM Israel >> https://www.rsm.global/israel/he