הוצאת צו ירושה היא תהליך המאפשר לבדוק ובעיקר להגן על הזכויות של היורשים. הנה כל מה שצריך לדעת על חשיבות ומעמד צו הירושה ועל תהליך הוצאה צו הירושה בעת הצורך.
מה זה הוצאת צו ירושה?
צו ירושה הוא מסמך שבעזרתו יכול אדם להצהיר על היורשים של העזבון שישאיר אחריו בעת מותו, הזהות של היורשים ועל החלק שכל אחד מהם יקבל לאחר מותו. יש לציין כי מדובר בעניין דקלרטיבי, כלומר הצו מצהיר על הזכויות של היורשים אך הוא אינו מצהיר את הזכות המהותית שלהם.
בתוך כל צו ירושה ניתן למצוא את הנתונים האלו:
– הצהרה על מותו של המנוח ולמעשה עדות על פטירתו
– מועד ומקום הפטירה
– שמותיהם של היורשים והחלק שכל אחד מהם יקבל
הוצאת צו ירושה היא זכות הניתנת לפי חוק ליורשים של המנוח. אדם המבקש את צו הירושה לא חייב לפרט את הנכסים של העזבון מפני שמטרתו של הצו היא להצהיר על הזכויות של היורשים מבלי לפרט אודות הנכסים שיימסרו לידיהם.
אדם המבקש הוצאת צו ירושה מחויב להודיע על כך לכל היורשים הנוספים, במידה וישנם, על הכוונה שלו להגיש בקשת להוציא את צו הירושה.
כוחו של צו ירושה
כל עוד צו ירושה לא שונה או בוטל כדין, הוא מחייב ואין עליו התיישנות. למעשה, המעמד של צו הירושה הוא כמו זה של פסק דין. עם זאת, במידה וצו הירושה הוצא מחוץ לגבולות ישראל, לא ניתן לאכוף אותו בארץ.
תהליך הוצאת צו ירושה
מי שרוצה להוציא צו ירושה של נפטר צריך להגיש בקשה לרשם לענייני ירושה, בהתאם למקום המגורים של הנפטר ביום מותו. יש למלא את הבקשה כנדרש ולחתום עליה בנוכחות של שופט, עורך דין או ראש רשות מקומית.
לבקשת הוצאת הצו צריך לצרף מספר מסמכים:
- שוברי תשלום אגרה עם אישור תשלום. יש שני סוגים של אגרה, האחד הוא עבור פתיחת התיק והשני הוא עבור פרסום הודעה בעיתון.
- תעודת פטירה של המנוח ויורשים שנפטרו. התעודה צריכה להיות מקורית או עם חותמת "נאמן למקור".
- ייפוי כוח עבור מי שמיוצג על ידי עורך דין.
- העתק הודעות ליורשים (על הכוונה להוציא את צו הירושה) ואישור משלוח ההודעות בדואר רשום. אפשרות אחרת היא להגיש מכתב החתום בידי היורשים ובו הם מצהירים כי הם מודעים ומסכימים להגשת הבקשה.
- בעת הצורך, למשל אם הנפטר לא היה תושב ישראל וישנם מסמכים בשפה זרה, יש לצרף לבקשה תרגום נוטריוני.
את הבקשה עבור הוצאת צו ירושה אפשר להגיש לידי בית דין רבני, אך רק במידה וכל היורשים הסכימו על כך בכתב.